januarsuppe

SUPPE

For mig er suppe den ultimative comfort food. Det er mad, der nærer mig langt ind i sjælen, og mad, jeg ved, mine celler elsker mig for at få indenbords. Mest fordi den slags suppe, jeg craver, er lavet på grøntsager. Gode, rene råvarer. 

SUPPE

For nyligt har jeg opdaget kombinationen af chufanødder og salvie, drysser det generøst ud over supper i disse dage. Chufa kaldes også jordmandel, det er ikke en nød men en knold, og som sådan smager den også mere jordagtig end nødder. Men ikke på en dårlig måde, chufa har en lidt tung sødme over sig, og så knaser den lidt gummiagtigt, hvilket passer fint til rustikke januarsupper. Tænker du skal smage det selv.

SUPPE

Denne variant er simpel, lavet på blot tre ingredienser: græskar, løg, æble. Du snitter grøntsager groft, bager græskar, steger løg og æbler bløde, tilsætter bagt græskar, hælder vand ved, lader simre, blender og smager til. Simple as that. Du kan eventuelt tilsætte lidt linsepasta efter du har blendet, og lade pastaen simre med i 10 minutter, så får du et virkeligt solidt måltid med lidt mere konsistens.

SUPPE
SUPPE
SUPPE

Jeg spiser suppen både morgen, middag og aften, det kommer lidt an på humøret. Er begyndt at spise en del mere varm morgenmad, som regel rester fra aftensmaden, og det gode ved det er, at det ikke tager lang tid at varme en rest op. Det er faktisk hurtigere end spejlæg og grøntsagsstænger eller tunsalat, to andre morgenmadsklassikere herhjemme. 

SUPPE

Ingredienser

 • 2 græskar, hokkaido eller butternut
 • 2 æbler
 • 2 store løg
 • 1 liter vand + grøntsagsbouillon
 • 15-20 friske salvieblade
 • 1-2 spsk æblecidereddike
 • 1 spsk salt

Fremgansmåde

 1. Tænd ovnen på 200 varmluft.
 2. Halver græskar og fjern kerner. Bag i ovnen i 45 minutter.
 3. Snit og hak alle grøntsager i grove både.
 4. I en stor gryde, steg grøntsager i olivenolie eller kokosolie ved middelvarme mens græskar bager i ovnen.
 5. Træk græskarskindet af og tilsæt græskarkødet, vand og bouillon og lad simre i 10 minutter.
 6. Blend med en stavblender, smag til med salt og æblecidereddike. Tilsæt evt. linsepasta og lad simre i suppen omkring 10 minutter. 
 7. Server rygende varm med chufanødder og mere salvie. Basilikum til er også godt.