lakridskugler med appelsin

lakridskugler

Hvis der er en ting, vi alle elsker herhjemme, så er det daddelkugler! De er vores fredagsslik, vores weekendguf eller bare forkælelse på en hvilken som helst dag, hvor man har behov for at kæle lidt ekstra for sig selv eller sine kære.

lakridskugler

Denne version har jeg lavet med appelsin og lakridssmag, et match made in heaven, men jeg varierer opskriften uendeligt. Om sommeren ryger der store håndfulde frisk mynte i dejen, det er også en klassiker herhjemme. Hvis du ikke er til lakrids, så laver du bare kuglerne uden, de smager lige godt med eller uden. Men er du lakridsfan som Viola og jeg, så skal der lakridsekstrakt til. Urtegaardens er den bedste, efter min mening. Helt igennem smækker-lækker.

lakridskugler
lakridskugler

Det gode ved daddelkugler er alle de superfoods, man kan snige i dem. Vi veksler mellem lucuma, baobab, maca, tranebær og acai. I denne opskrift er der acai med, det er det dybt mørkrøde pulver, og det får dig fyldt op på jern, A-vitamin og calcium. Acai er en antioxidant med et særligt højt antal af flavonoider, som er naturstoffer, der kan være gavnlige i forebyggelse af fx kræft og hjerte-kar sygdomme. Den dybe farve er flavonoiderne i aktion, det er samme farve, som du fx finder i blåbær og brombær, andre af naturens antioxidanter med masser af flavonoider. Når jeg kan smugle acai i pigerne, gør jeg det. Vi elsker også at drysse det udover chiagrød. 

lakridskugler

Kuglerne er så lette at lave. Alle ingredienser køres på en foodprocessor (evt. en stavblender, men måske de tørrede frugter skal ligge lidt i blød først så) og derefter rulles de i kokos og lakridspulver. Vi foretrækker en blanding for den lille smagsvariants skyld, men også fordi Viola og jeg mest er til lakrids, Mimi mest til kokos. Det går op i sidste ende.

lakridskugler

Det svære ved denne opskrift er at holde nallerne fra både dejen og kuglerne, mens du ruller dem, for de smager simpelthen fantastisk. Men hold dig selv i skindet, for kuglerne er bestemt bedst efter en times tid i køleskabet. De bliver fastere i konsistens og smagen spreder sig igennem din gane og fylder hele din mundhule ud med en subtil lækkerhed af den friske appelsin i fusion med den mere fyldige lakrids. Det her er bedre end slik. Og forfærdeligt vanedannede. 

lakridskugler
 

Ingredienser

 • 250 g tørrede dadler
 • 100 g tørrede abrikoser
 • 2 spsk chiafrø
 • 2 spsk kokosolie
 • 2 spsk kakaopulver
 • 1 spsk acaipulver
 • 1 spsk lakridsekstrakt/rålakridspulver
 • 1 spsk kakaonibs
 • 1 appelsin - skal + saften, start med en halv

Fremgangsmåde

 1. Riv appelsinen fint og pres den for juice.
 2. Bland alle ingredienser og kør på en foodprocessor til findelt.
 3. Tril kugler og vend dem i lakridspulver og/eller kokosmel.
 4. Stil på køl i en time før servering.

Ida Egesødt, dessertComment