ribs chutney

ribs chutney

Ude bugner ribsbuskene og Viola og jeg har fået plukket de fleste nu. Af en eller anden grund er jeg helt pjattet med ribs, både de hvide og de røde. Mimi elsker de hvide, Viola er til begge, men det er klart mig, der elsker ribs allermest. Så denne opskrift er også lavet helt til og for mig selv, en chutney til sommer, til kød eller grønt, syrlig og sød, med lidt bid af chili - hvis du foretrækker det, ellers udelader du jo bare. Men jeg synes, chili passer så fint til ribs og sommer. 

ribs chutney
ribs chutney

I vores første dage på gården i sommeren 2014 var der en ribsbusk fyldt med bær (den er der endnu, men hønsene spiser dens blomster, så jeg har ikke nydt bær på den de sidste par år), jeg husker en nærmest euforisk glæde over de ribs, over det at have en have, hvor man bare kunne gå ud og plukke løs af spiseligt. Det er jo nok værd at huske på, at jeg i den grad er barn af stenbroen, født på indre Nørrebro, opvokset på Amager, altid boet i lejlighed. Så ribs har måske en særlig plads i mig, for de minder så meget om den første sommer her, forundringen over at jeg nu pludselig var gårdejer og havde realiseret en drøm, jeg ikke anede, jeg havde. Men springet fra Nordvest til Hyldebærgård var det helt rette, og en ting jeg har lært af at være gårdejer i provinsen, er min trang til det landlige og et behov for at bo uden naboer klos op ad min have. 

Peberfrugter og ribs, nødder og olie, basilikum og krydderier, that's it. Du kan sagtens bruge andre nødder end cashewnødder, mandler fungerer altid fint, og er du allergisk over for nødder, så kan du bruge kerner som solsikke og sesam, men lige til denne ribs chutney var det sødmen fra netop cashewnødder, der skulle komplementere ribsens syrlighed. Når det kommer til basilikum kan du ikke putte for lidt i, faktisk skal du bare gå amok her, sådan sommerligt og ustyrligt fordi din have bugner med basilikum i disse soldage. Vores første sommer på gården var en sommer a la denne: varm og med masser af sol og (nærmest) ingen regn. 

ribs chutney

Denne chutney er delikat, den skal smovses med dine grøntsager. Jeg har den stående i køleskabet ved siden af en gang hummus, og så er det så nemt at smække en hurtig aftensmad eller frokost sammen: hak nogle grøntsager, lynsteg lidt aubergine og shirataki nudler, tilsæt dip og voila, en lækker veggie bowl. Husk at drysse ribs ud over, dem kan man ikke få for mange af i juli.

ribs chutney

Ingredienser

 • 75 g hvide ribs
 • 100 g røde ribs
 • 1 rød peberfugt
 • 1 dl cashewnødder
 • 2-3 håndfulde basilikum
 • 1/2 dl olivenolie (mild)
 • 2 fed hvidløg
 • 1 tsk rød balsamico
 • 1 tsk kokossukker
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk paprika
 • 1 nip chiliflager

Fremgangsmåde

 1. Blend alle ingredienser på nær olivenolie.
 2. Tilsæt olivenolie til den rette konsistens, hvis du vil have en meget chunky chutney, skal der mindre olie til. 
 3. Scoop over i et glas og stil på køl. Holder i en uges tid. 
Ida EgeComment